nedeľa 7. januára 2018

No one is truly a failure

„Trápiť sa, že si nula je strata času. Trápiť sa, že niečo nedokážeš je strata času. Trápiť sa, že si zlyhal/a je strata času. Nikoho to nezaujíma. Jednoducho sa cez to prenes.“ – Peter Capaldi

Na tento citát som narazila len prednedávnom a rozhodla som sa, že ho trocha rozvediem v článku. Svojou ráznosťou a úprimnosťou ma prekvapil, ale zároveň som sa nad ním pousmiala. Nič výstižnejšie som si v týchto dňoch neprečítala.



Poznám ľudí, ktorí si o sebe myslia, že sú nič a že si nezaslúžia byť šťastní. Koniec koncov, ja si to o sebe doteraz myslela tiež. Ale... nie je to tak trochu zbytočné? Neustále si v mysli opakujeme svoje zlyhania a neúspechy, až napokon samých seba presvedčíme, že sme nulami. Pravdou je, že nulami sme len vtedy, ak sa nimi rozhodneme byť. Iste, nie každý má prostriedky na to, aby si splnil svoje sny, ale vždy je tu nádej; vždy je tu nejaký spôsob. Nie vždy je to ľahké, ale rozhodne to stojí za to. Každý z nás zlyhá. Ale nikto nie je zlyhaním. Možno ti to tvrdí rodina a príbuzní, ale nie je to pravda. Slovám niektorých ľudí nemožno veriť, i keď sú veľmi presvedčivé.
Na druhú stranu, možnože to, čo 12. Dokt... teda Peter Capaldi povedal, nie je pravda. Možnože by sme sa nad tým mali všetci trápiť. Pretože je to jednoduchšie; je jednoduchšie sa zahrabať do sebaľútosti a a sebanenávisti, pretože to nevyžaduje žiadnu silu. Veľmi dobre to poznám a v tej pomyselnej prikrývke som strávila niekoľko rokov. Po čase to však človeka omrzí alebo pohltí. Mňa to najprv úplne pohltilo, ale poslednú dobu mám pocit, že ma to začína omŕzať, pretože podľa môjho názoru má ten šesťdesiatročný Škót pravdu. Nikoho to nezaujíma. (I keď trocha sebaľútosti nikdy neuškodí, predsa len, ja zaujímam samú seba). 
Napriek všetkému, ja nie som zlyhaním. Nikto nie je skutočne zlyhaním.

A ako si na tom Ty? Často sa trápiš nad sebou samým alebo si pravý opak?


Anna Hale ★

2 komentáre:

  1. Tak tak! Nikoho nezaujíma, keď sa človek trápi, no keď má úspech, nájdu sa mnohí, ktorí sa úspešného snažia zraziť na dno. Dôležité je nebrať si príliš k srdcu, čo si druhí myslia. Človek sa môže snažiť ako chce, ostatní si budú aj tak myslieť svoje. Treba mať v prvom rade rád sám seba, na ostatnom vôbec nezáleží.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Úplne súhlasím! Jediný človek, s ktorým na 100 % budeme do konca svojho života, sme my sami. Nestojí za to obklopiť sa negativitou voči samému sebe.

      Odstrániť